Armbanden

Bob van Bergen Goudsmid

Armbanden

Armbanden zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo is er bijvoorbeeld de schakelarmband, de rinkelarmband, de slavenarmband, de spanarmband en de fantasiearmband.

De kwaliteit van een schakelarmband, wordt onder andere bepaald door de volume/gewichts-verhouding. Voelt de armband relatief licht aan t.o.v. het volume, dan is deze hol en dus gevoelig voor beschadigingen als deuken en scheuren. De duurzaamheid zal dan ook beperkt zijn. Daarnaast wordt de kwaliteit van schakelarmbanden ook bepaald door het slot. Is het degelijk uitgevoerd en is het functioneel? Een goed werkend slot behoeft geen ontsierend beveiligingsmaatregelen zoals een veiligheidskettinkje of veiligheids-achtjes.

De rinkelarmband is een cirkelvormige, stijve armband zonder slot of scharnier en wordt meestal smal uitgevoerd. De band wordt over de hand aangeschoven. Zijn naam dankt hij aan het geluid wat ontstaat, wanneer men er meerdere tegelijk draagt. Ook bij dit type armband geldt, dat de volume/gewichts-verhouding, bepalend is voor de duurzaamheid.

De slavenarmband is van origine een open, stijve band waarvan de uiteinden zijn voorzien van een bol of knop. Tegenwoordig wordt de band meestal gesloten uitgevoerd, voorzien van een scharnier en slot. Ook hier geldt weer dat de volume/gewichts-verhouding de duurzaamheid bepaalt. Maar ook zeker de kwaliteit van het scharnier en het slot.

De spanarmband is een open band zonder scharnier of slot. Deze band is in de regel massief waarbij de spankracht onder andere afhangt van het soort metaal. Is er een zachter materiaal gebruikt (bijvoorbeeld zilver), dan dient dit hardgesmeed te zijn.

Tot slot de fantasiearmband. Dit kan zoals de naam al aangeeft van alles zijn. De kwaliteit hangt hierbij ook weer af van de degelijkheid van uitvoering. Dit met name ook weer met betrekking tot de mechanische delen zoals scharnier en slot en de materiaaldikte.